Hoppa till innehåll

Trädgårdsplanering för nyblivna husägare

Tr„Dg†Rdsplanering 01

Att planera för en ny trädgård är inte det lättaste, men det kan också vara något av det roligaste som finns. Om du är en nybliven husägare som behöver ”fixa trädgården” har du mycket roligt framför dig – men ha inte för bråttom att sätta första plantan i jorden.

Lära känna din tomt först – planera trädgården sedan

Ha inte alltför bråttom i din trädgårdsplanering. Ett bra resultat kräver att du lär känna din tomt och dess befintliga förutsättningar. Såga absolut inte ned några träd innan du är helt säker på att det blir bättre utan dem. Det tar 10-tals år för nya träd att nå full storlek.

Gå runt i trädgården vid olika tidpunkter på dygnet och lägg märke till hur solen faller. Var finns kvällssolen, var finns skugga under lunchtid? Var finns den bästa utsikten och var behövs det insynsskydd? Verkar marken torr och bergig eller samlas det vatten någonstans när det har regnat?

TIPS: Letar du tomt som ska bli din framtida trädgård? Här kan du läsa mer om att köpa tomt

Lista vilka funktioner som du vill ha

Som nybliven husägare måste du fundera över vad du vill ha din trädgård till. Det är bra att dela in trädgården i olika delar inför trädgårdsplaneringen: En del för barnens lekar, en eller flera altaner och uteplatser för eftermiddagsfika eller grillfester, en solhörna och kanske en nyttodel med trädgårdsland och växthus.

Lista också allt annat som behöver finnas, som parkering, garage eller carport till bil eller bilar, cykelparkering, soptunnor, trädgårdsförråd, laddstation till robotgräsklippare, sandlåda och kompost. Som husägare kommer du att behöva väldigt mycket mer redskap och prylar än du kan föreställa dig. När du planerar din trädgård, tänk på var till exempel skottkärra och trädgårdsslang ska förvaras när de inte används. Precis som du inte vill ha dammsugaren framme i vardagsrummet kan det vara skönt att ha någonstans att ställa undan alla trädgårdssaker.

Rottingsoffa med ljus klädsel under parasoll
Börja med att samla inspiration och fundera över vad du vill ha i din trädgård.

Trädgårdsplanering: Titta på andra trädgårdar

Det är alltid bra att titta på andras trädgårdar innan man gör sin egen trädgårdsplanering. Ju mer du har sett av olika stilar och andras lyckade eller mindre lyckade lösningar, desto lättare är det att veta vad du själv vill uppnå. Det finns många trädgårdsbloggar och trädgårdssajter på nätet där du kan hitta inspiration.

Arbeta fram en planlösning till din trädgård

När du fått inspiration till din trädgårdsplanering och vet vilka funktioner som behöver få plats kan du börja planera ytan. Det är till stor hjälp om du kan skriva ut ett antal tomtkartor som du kan skissa på. Ta med tumstock, snöre och blompinnar med dig ut i trädgården. Stega upp och märk upp rabatter, gångar, altan med mera. Använd stolar för att markera fristående buskar eller högre växter, en käpp eller sopkvast kan få vara träd.

Växter

Sex tips när du planerar din trädgård

  • Bestäm dig för om du vill ha en trädgård man behöver gå runt i för att uppleva fullt ut – eller vill du kunna ha uppsikt över barnens lekar från solstolen?
  • Planera inte för fler rabatter än du tror att du vill och orkar sköta om.
  • Placera de vackraste planteringarna så att de syns från husets matplats, vardagsrum, uterum eller altan.
  • Det är bra att ha grillen placerad nära huset. Det är inte roligt att stå långt bort i trädgården och passa grillen när regnet plötsligt börjar ösa ned lagom till middagen.
  • Mat- och fikaplats i nära anslutning till huset underlättar dukning och plock.
  • Du måste inte ha en stor gräsmatta. Man måste inte spela fotboll och krocket i sin trädgård. Vill du kan du plantera stora ytor med olika marktäckande växter istället – eller bygga ett enormt trädäck.

Trädgårdsplanering: Bestäm dig för en stil

Att planera en trädgård är lite som att inreda ett hem. Du kan inte ha alla stilar samtidigt, åtminstone inte på samma plats. En japaninspirerad trädgård med strikta linjer, flikbladiga lönnar, barrväxter, mossa och grus är något helt annat än en traditionell mormorsträdgård med rosor, lavendel och pelargoner i krukor. Det fina med en trädgård är att du kan låta den ha olika karaktär på olika ställen.

Trädgård

Trädgårdsplanering: Välj material till gångar och hårda ytor

Numera är det allra vanligaste att uppfart och trädgårdsgångar beläggs med någon typ av marksten, men det är långt ifrån det enda valet. Har du ett hus med en klassisk träfasad och vill ha en trädgård i romantisk stil med många rosor, så kanske grusgångar och en uteplats med oregelbundna skifferplattor passar stilen bättre.

Andra alternativ är natursten i form av smågatsten, större gatsten eller kullersten. Både stenläggningar och grusgångar kräver ogräsrensning så det kommer du aldrig helt undan. En asfalterad parkeringsyta är det närmaste underhållsfri ytbeläggning du kan komma.

Planera trädgårdens växter

Om du inte är så trädgårdsintresserad, så välj säkra kort och fyll rabatterna med växter som snabbt fyller upp och täcker jorden. Många plantskolor delar upp sitt sortiment efter växtbetingelser. Då hittar du alla växter för soliga lägen på ett ställe och skuggväxterna på ett annat. Läs på lapparna så ser du hur stora växterna blir och när de blommar. Ta gärna råd från personalen. Köp många plantor av samma sort. Det ser nästan alltid bättre ut så.

Buskar vattnas

Träd och buskar ska du plantera så snart du kan
De tar tid på sig att växa upp till full storlek. Den höjd som anges på etiketten är den beräknade höjden efter 10 år, men vissa växter växer förstås snabbare. Det är viktigt att du väljer en sort som passar den plats där du tänker plantera den. Det är inte roligt att efter några år ha en jättefin buske som bara är alldeles för stor där den står, eller två träd som växer i varandra för att de planerats för tätt.

Fokus på den mycket torktåliga taklöken trivs bäst på soliga plaster
Taklök trivs bäst på soliga plaster och är mycket torktåliga.

Välj växter efter egen smak

Om du har ett visst trädgårdsintresse kan du lägga ned lite mer möda på att välja växter efter egen smak. Läs gärna på lite om olika träd, buskar och perenner. Var inte rädd för att prova olika sorter. Åk runt till olika plantskolor och se ut några olika favoriter. Ta kort på planta och etikett och spara i ett eget album i telefonen så att du bygger upp ett sortiment av favoritväxter. Det kan du sedan använda när du börjar planera planteringarna i din trädgård.

Plantera i grupper
En trädgård upplevs som mer harmonisk om samma växt planteras i grupper och återkommer på flera ställen, antingen i samma plantering eller på olika platser i trädgården. Kombinera gärna växter som kontrasterar i bladverk, både till färg och form. Placera högre växter i bakkant, låga längst fram. Dölj lökväxternas vissnande blad bland uppväxande perenner.

Lila blomma bland gröna blad
Plantera blommor med olika blomningstid så att det alltid blommar i din trädgård.

Plantera blommor med olika blomningstid så att det alltid blommar i din trädgård.

Se till att något alltid blommar
För den som vill ha en blommande trädgård är växternas olika blomningstider till en början en källa till huvudbry. Informationen som finns för varje växt är ungefärlig och faktisk blomningstid kommer att variera beroende på var du bor. Du bör dock kunna planera så att det alltid finns något i din trädgård som blommar under sommarsäsongen. Ett alternativ är att satsa på perenner med vackert bladverk och komplettera med sommarblommor i krukor och urnor. Sommarblommor är ettriga, men som kompensation blommar de oavbrutet hela sommaren.

När det är dags att plantera
När du har planerat merparten av planteringarna kan du kontakta en plantskola för att få en offert och lägga en beställning. Vissa plantskolor förmedlar eller erbjuder hjälp med planteringsarbetet. Det kan vara en god idé om det är mycket som ska planteras på en gång. Det gör inget om du inte får hem alla växter på en gång eller om du inte är klar med alla beslut för att beställa samtliga växter på en gång. En trädgård är ändå aldrig riktigt färdig. Det går bra att bygga upp den i omgångar.

TIPS: Nybyggt hus? Kom ihåg att göra en husbesiktning innan reklamationstiden är över. Läs mer om tvåårsbesiktning

Ta eventuellt hjälp med din trädgårdsplanering

Att planera och anlägga en trädgård är på inget sätt vare sig enkelt eller billigt, men väldigt tillfredställande. Vill du vara säker på att inte hamna alldeles snett kan det vara värt att anlita en trädgårdsarkitekt. Du kan få hjälp med allt från placering av träd, buskar och rabatter till design av uteplats och spaljéer och val av växter.

Man med skottkärra i trädgård
Det kan ta flera år innan du ser slutresultatet av allt du planterat då det tar lång tid att anlägga en trädgård.

Trädgårdsanläggning

Anläggningen av trädgården sker ofta i två steg. I det första steget byggs stommen till trädgården upp. Hit hör anläggning av uppfart eller parkeringsplats, trädgårdsgångar, anläggning av rabatter och planteringsgropar för fristående träd och buskar, byggande av staket, spaljéer, murar och upphöjda planteringar med mera. Om du vill ha belysning utplacerad i trädgården så behöver el grävas ned först. Det samma gäller signalkabel till robotgräsklippare. Du behöver inte bestämma dig för växter innan det här steget är klart. Oftast är det bra att känna in trädgården först.

I steg två av trädgårdsanläggningen är det dags att plantera träd, buskar och andra växter. Det är en god idé att investera i ordentliga verktyg så att du kan gräva, rensa, sopa och kratta efter behov. Se också till att du har möjlighet att vattna de nya växterna när det planterats. Du behöver minst en trädgårdsslang med munstycke och en vattenspridare. Perenner är oftast hyggligt etablerade efter någon månad, men måste passas under torrperioder. Träd och buskar behöver stödvattnas, helst med rotvattnare, i flera år fram till att rotsystemet har vuxit till sig.

TIPS: Lyssna på när trädgårdsexperten gästar Husbyggarpodden

Svart trädgårdssoffa och stol i metall
Vad vill du ha för möbler i trädgården? Dessa är från Hay.

Vad vill du ha för möbler i trädgården? Dessa är från Hay.

Våra tips kring trädgårdsplanering

  • Fundera igenom trädgårdens funktioner och vilken stil du vill ha.
  • Ta hänsyn till väderstreck, solmängd och markförhållanden när du väljer växter.
  • Försök inte plantera buskar under gamla uppvuxna träd. Även om du lyckas gräva en planeringsgrop bland trädrötterna så lägger träden beslag på allt vatten i jorden.
  • Anlägg inte ett stenparti med solälskande växter i trädgårdens skuggiga hörn. Eller tvärtom: Plantera inte skuggväxter där solen gassar som mest.
  • Låt samma växt återkomma på flera platser i trädgården. Det ger ett lugnt och harmoniskt intryck.
  • Tro inte att du ska få gräsmattan grön och frodig under ett stort, gammalt träd. Det är för torrt och skuggigt där. Prova en tålig marktäckare istället.
  • Lägg en kant av marksten längs kanten på gräsmattan, mot rabatter, trädäck och murar så slipper du att trimma kanterna varje gång gräset klipps.
  • En robotgräsklippare håller gräsmattan ständigt nyklippt och avskräcker dessutom både sorkar och inbrottstjuvar under sommarsemestern.
  • Var inte rädd för att prova olika växter! Passar de inte där du först tänkt dig kanske du kan hitta en bättre plats åt dem.

Kom ihåg att en trädgård aldrig blir helt färdig! Det och att du ofta får vänta några år innan du ser slutresultatet är den stora charmen med att leva med en trädgård.

Läs mer:

Se till att ha rätt försäkring när du bygger hus. Läs mer om Nybyggnadsförsäkring

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se

Publicerad den 4 juli 2017