Hoppa till innehåll

Renovera trappa? Fyra steg till en lyckad trapprenovering

Renovera Trappa 01

En trappa är ofta synlig från de flesta rummen i ett hus och påverkar förstås helhetsintrycket av alla våningsplan. Att renovera en trappa kan lyfta intrycket av hela ditt hem – oavsett vilken inredningsstil du valt. Innan du sätter igång med din trapprenovering är det viktigt att fundera igenom dina alternativ.

Klä trappan med nya steg

Det här är en snabb och enkel variant som passar dig som vill ha ett modernt utseende på din trappa. Nya stegbrädor limmas ovanpå de befintliga och slutresultatet går oftast inte att skilja från en helt ny trapp. Alla delar kommer färdigbehandlade och kräver ingen målning eller lackering på plats.

Det finns en rad olika leverantörer som säljer den här typen av kit för trapprenovering. Du kan välja mellan olika laminat och träslag med olika ytbehandling. Det är bara att titta ut en kombination som passar bäst i ditt hus!

Har du en rak trappa är trapprenoveringen enkel nog att utföra själv, men har du en svängd trappa blir kapning och passning lite svårare. Läs leverantörernas anvisningar och fundera över om du vill göra jobbet själv eller anlita en hantverkare. Har du lite tålamod kan det vara ett kul projekt!

Rekommenderade verktyg: Sänksåg och eventuellt gersåg.

Renovera trappa – måla, lacka eller olja

Att renovera trappan genom att måla, lacka eller olja om den är det billigare alternativet sett till materialkostnaden, men det är också klart mer arbetskrävande. Det här är ett alternativ som passar dig som har en trappa du vill bevara och ge en uppfräschning. Har du ett äldre hus med en trappa som matchar husets stil i övrigt är den här typen av trapprenovering troligen den som passar bäst. Tänk bara på att det är ett tidskrävande arbete.

Färgskrapning

1. Trapprenovering: Ta bort gammal färg

Skrapa bort lös färg från trappan med handskrapa. Använd värmepistol för att få övrig färg att lossna. För att värma loss färg på större områden kan du använda en IR-lampa som komplement. Moderna, raka färgskrapor är kanske bra, men gammeldags trekantiga skrapor ska verkligen inte underskattas. Det ger dig tre slipade sidor att använda innan du behöver slipa om eller byta skrapskär. Om du behöver – skrapa profilerade snickerier. Skaffa en trekantsskrapa där ett av hörnen är rundat. Då kan du skrapa rent utan att repa träet!

Använd skyddsglasögon för att slippa färgflagor i ögonen, särskilt när du skrapar undersidan av trappen.

2. Trapprenovering: Slipa

När du har skrapat bort all färg är det dags att slipa. Använd en trekantsslip eller ett multiverktyg med stor slipdyna. Ska du slipa en svängd trapp är det bra med ett multiverktyg där du kan växla mellan stora och små slipdynor för att komma åt i alla hörn och vinklar. Var beredd på att det kommer att damma rejält även om du har en dammuppsamlare på slipmaskinen.

För att minska dammspridning kan man lägga ut fuktiga lakan kring trappan. Lakanen binder en del av dammet, men du bör ändå använda dammfiltermask och stänga de rum i huset som har dörrar.

Börja alltid med att slipa med grovkornigt slippapper för att sedan övergå till mer finkornigt. Du kommer att märka att slippappret lätt beckar igen om du slipar målade eller lackade ytor, särskilt om du slipar med maskin. För att minska problemet kan du först behandla underlaget med slipolja, slipa på lägre varvtal och med grövre slippapper. Ändå kommer det att gå åt ganska mycket slippapper. Köp tillräckligt mycket från början och lämna hellre tillbaka oöppnade förpackningar när du är klar.

3. Trapprenovering: Spackla

Penslar och färgburkar

När trappan är färdigslipad är det dags att spackla igen sprickor och håligheter. Använd vanligt träspackel för mindre skavanker. Har du en äldre trappa kan det finnas större och djupare sprickor där fyllnadsmassa fungerar bättre för att fylla upp. Slipa med finkornigt papper när spacklet har torkat. För att täta sprickor eller glipor där materialet rör sig kan du eventuellt använda mjukfog. Var bara medveten om att all färg kanske inte fäster på fogmassan. Det är bäst att provmåla på en sträng av massan för att se hur den reagerar. Bäst är om mjukfog och färg är av samma kulör så att ingen övermålning behövs.

 

4. Trapprenovering: Måla eller lacka

De flesta färgtyper går att få i vilken kulör du vill. Be om råd i färgaffären när det gäller vilken typ av färg du ska använda när du renoverar trappan. Du behöver en slitstark färg, vilket betyder att den kommer att vara relativt blank. Vill du till varje pris ha en matt finish måste du välja en olja. Tänk bara på att en oljad trappa kräver mycket underhåll och minutiöst underarbete.

Trappan kommer att behöva målas i flera lager, ofta med en relativt lång torktid emellan gångerna. Måla undersidan av trappen först. Då hamnar eventuella färgdropp inte på de nymålade trappstegen. Målade trappor blir gärna lite hala. Därför brukar man tillsätta lite struktur i färgen inför sista strykningen.

När du ska renovera trappa: Köp flera penslar som passar färgtypen. En stor för att måla större ytor, en medelstor för att stryka längs kanterna och en liten som kommer åt i besvärliga vrår.

Planera helst in målningen när ingen behöver använda trappan på ett par dagar. I värsta fall kan du eventuellt måla vartannat steg åt gången så det ändå går att ta sig upp och ned. Det gäller dock inte sista strykningen som alltid bör ske i ett svep.

TIPS: Ska du sälja hus? Läs mäklarnas bästa tips för att få upp priset på villan

Fixa knarrande trappsteg i samband med renoveringen

Gamla trappor i trä knarrar och knakar nästan alltid och det hör till charmen med ett äldre hus! Men när du ändå är igång och renoverar trappan kan du passa på att se över om du kan minska det värsta knarret. Oftast beror knarr på spikar som ”kryper” och det kan ibland åtgärdas med ett par välplacerade skruvar som fixerar trappsteg, sättsteg, trappnos eller vangstycke.

Börja med att gå upp och ned för trappan och markera vilka trappsteg som knakar mest. Be sedan en annan vuxen att kliva på ett trappsteg i taget medan du observerar hur steget sviktar och var det eventuellt rör sig i förhållande till trappen i övrigt. Applicera skruvar eller mindre kilar efter behov.

Tänk på att du aldrig kommer att få bort allt knarr. Trä är ett levande material som rör sig och påverkas av varierande temperatur och fuktighet under året.

Trappa

Kontrollera att trappan är säker

Det finns byggnormer som styr hur det är tillåtet att bygga med tanke på säkerhet. Det är speciellt viktigt att tänka på om du har eller planerar barn. När du renoverar din trappa – passa på att kontrollera att din trapp och trappräcke är säkra genom några enkla kontrollmätningar:

  • Öppningar mellan trappsteg i öppna trappor får vara max. 100 mm. Om din trappa har större öppningar så kan du montera en barnsäkerhetslist under trappstegen. Det är ett relativt enkelt ingrepp när du ändå är igång.
  • Trappräcken måste vara minst 90 cm höga, eller, om det är mer än 3 meter mellan våningsplanen, minst 110 cm.
  • Trappräcken måste vara utformade så att de inte är klättringsbara upp till 0,8 m. Det betyder att horisontella spjälor eller vajrar inte är något bra val.
  • Utrymmet mellan trappräcket och stegnosen får inte vara mer än 50 mm. Det fria utrymmet mellan trappräcke och stegplan får vara 100 mm.

TIPS: Sugen på att bygga hus? Läs 7 sätt att hitta inspiration till ditt husbygge

Renovera trappa – sammanfattning

Att renovera en trappa är både lite jobbigt och väldigt roligt, men framför allt gör det mycket för helhetsintrycket av huset.

  • Fundera över hur du vill att din trappa ska ser ut när du är klar med renoveringen. Möjliga val är olika beroende på om du vill ha en modern stil eller en mer traditionell.
  • Underarbetet är den största delen av jobbet när du ska måla eller lacka om.
  • Bra verktyg är en investering som sparar arbetstid. Snåla inte.
  • Planera in målningen till en tid när trappan inte behöver användas så mycket.
  • Ta råd och hjälp där du köper ditt trapprenoveringskit, verktyg eller målarfärg.
  • Var beredd på färgflagor och slipdamm. Det hör till!
  • Slarva inte med underarbetet när du renoverar trappan. Låt det hellre ta så lång tid som krävs för att det ska bli bra. Du kommer att kunna njuta av din trappa i många år framöver!
Penslar trä

Verktyg som är bra att ha

  • Handskrapa
  • Värmepistol
  • IR-lampa för större områden
  • Trekantsslip eller oscillerande multiverktyg (typ Fein multimaster)
  • Slipkloss för manuell slipning
  • Spackelspadar
  • Penslar

Förbrukningsartiklar

  • Slippapper i flera grovlekar både till maskin och slipkloss
  • Spackel
  • Eventuellt mjukfog
  • Eventuellt fyllnadsmassa för djupare sprickor och hål
  • Färg
  • Maskeringstejp
  • Täckpapp
  • Målartrasor

Personlig utrustning

  • Mask för att slippa andas in damm
  • Skyddsglasögon för skrapning och slipning
  • Handskar
  • Hörselskydd

Lycka till med din trapprenovering! Du kommer att kunna njuta av din nya trappa under många år!

 

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se

Publicerad den 31 oktober 2018