Hoppa till innehåll

Bygga övervåning – taklyft ger en extra våning på huset

Villa Frosterud 3

När familjen växer är det lätt att huset börjar kännas trångt, men det finns alternativ till att flytta till ett större hus, med allt vad det innebär. Om ni trivs i området, med grannar, förskola, skola och kompisar kanske det bästa är att bygga ut istället? En utbyggnation behöver inte heller ta av tomtytan, ibland är det bästa alternativet att helt enkelt bygga på en övervåning, ett så kallat taklyft.

Vad innebär ett taklyft?

Ett taklyft betyder att man bygger på en extra våning på huset. Ett taklyft kan utföras i lösvirke, men vanligast är att man anlitar ett företag som specialiserar sig på taklyft och som bygger färdiga sektioner som lyfts på och förankras i den befintliga strukturen. Att få dessa på plats kan ta så lite som en dag. Sedan ska en ny trappa och innerväggar på plats. Ny el, värme och vatten ska installeras, golv läggas och väggarna målas eller tapetseras. Utvändigt ska panel sättas och tak läggas. Det går utmärkt att bo kvar i huset medan arbetet med taklyft pågår.

Det är vanligt att byta hela panelen på huset i samband med taklyftet, men det går lika bra att göra en ”midja” där panelen skarvas. Takpannor från det befintliga taket kan lyftas av och återanvändas på det nya taket. Ibland går också isolering att återanvända. Ibland behöver undervåningen förstärkas eller fixeras med extra balkar när den gamla vinden och takstolarna sågas ned.

Om du funderar på taklyft kan det vara bra att boka byggrådgivning med en kontrollansvarig.

Läs mer om kontrollansvarig

Bilderna på huset i artikeln visar före och efter ett taklyft gjort av Åtvidabergs takvåningar. Fotograf är Emil Fagander.

Bild på huset innan övervåningen bygdes. Platt tak.
Huset var tidigare mörkbrunt och har efter renoveringen har huset fått både en till våning och en ny vit fasad.

När är det rätt val att bygga övervåning?

Rent byggnadstekniskt går det att göra taklyft och bygga övervåning på nästan alla svenska småhus. Du behöver inte heller använda värdefull tomtyta eller bygga närmare grannen än vad som känns bekvämt. Eftersom du inte behöver betala för markanläggning och ny grund så är det en bra affär att bygga övervåning jämfört med en vanlig utbyggnad.

Om du bor i en lite större stad där bostadspriserna är lite högre kommer du att kunna räkna hem investeringen om du i framtiden vill sälja huset. I områden där tomterna är små är dessutom ett taklyft ofta det enda praktiska alternativet om du vill bygga ut huset.

Planritning för den tilltänkta övervåningen
Tänk på vilka behov din familj har innan du bestämmer dig för planlösningen. Bild från Movehome.

Planera för bästa resultat och lägre kostnad för att bygga till en våning

Lägg lite tid på att fundera ut en bra planlösning både på den nya våningen och den befintliga där det behöver beredas plats för en trappa. Bäst är om trappan kan placeras centralt i huset. Du kommer att använda den oftare än du kanske tror! Tänk också på att om du kan placera det nya badrummet eller toaletten ovanpå den befintliga på nedre plan så blir rördragningen mycket enklare och därmed billigare.

Fastna inte i tanken att det nya taket måste se likadant ut som det gamla när du ska bygga till en våning. Du kan välja vilken typ av tak du vill: sadeltak, mansardtak eller pulpettak så länge du kan få bygglov för det. Med ett pulpettak som har fönster i nocken får du ett ljusinsläpp även utan fönsterkupor.

När taklyftet är gjort är det bra att göra en besiktning.

Läs mer om slutbesiktning

Om du är villig att göra en del av arbetet själv kan du förstås spara en hel del pengar. Tänk då på att utvändiga arbeten som att lägga tak och byta fasad passar mycket bättre att göra under vår och sommar när kvällarna är ljusa och vädret mildare! Det är inte alltid kul att stå med pannlampa och spika panel en regnig novemberkväll.

Nyrenoverad entre. Höstlöv i förgrunden
Så här inbjudande blev entrén och framsidan till huset efter renoveringen och taklyftet.

Fördelar med taklyft

  • Ni kan bo kvar i huset och slipper allt besvär med att flytta.
  • Trädgård och uteplats berörs inte. Inga extra kostnader för återställning eller omplantering av trädgården behövs.
  • Barnen slipper byta skola, förskola och fotbollslag.
  • Det går att bo kvar i huset medan byggnadsarbetena pågår.
  • Lägre kostnad än en traditionell utbyggnad i markplan.
  • Med färdiga takmoduler får du snabbt ett vädersäkert skal. Vill du göra det invändiga arbetet själv kan du göra det i egen takt när det finns tid och pengar att lägga på projektet.

Nyrenoverad övervåning/vindsvåning. Stora ljusinsläpp.
Hur vill du inreda den nya övervåningen? Bild från Movehome.

Vad ska man tänka på innan ett taklyft?

  • Du måste ha bygglov för att bygga på en våning på ett befintligt hus. Det allra första du ska kolla är om detaljplanen tillåter en extra våning och vad som i så fall gäller angående taklutning, fönsterkupor med mera.
  • Stäm av med grannarna. Berätta om era planer på ett tidigt stadium.
  • Försäkra dig om att skarven mellan den gamla och nya delen av huset blir isolerad och vindtät. Samma sak gäller skarvar mellan de färdiga delar som utgör den nya övervåningens tak och ytterväggar.
  • Planera disposition och planlösning. Försök att placera trappan så centralt som möjligt i huset. Om övervåningens badrum eller toalett kan placeras ovanpå ett befintligt badrum eller toalett blir rördragningen enklare.
  • Om det finns en skorsten som ska behållas så måste den förlängas.
  • Om du har lösullsisolering på befintlig vind, kontakta en firma som sprutar isolering för att kontrollera om det går att suga ut och sedan återanvända lösullen.
  • Kommer de nya fönstren på övervåningen att harmoniera med de gamla? Om de gamla fönstren ska bytas eller målas om passar det bra att göra det i samband med fasadarbetena.
  • Du får göra ROT-avdrag när du anlitar hantverkare och firmor med F-skattsedel.

Läs mer:

Se till att vara rätt försäkrad när du gör taklyft! Läs mer om Färdigställandeförsäkring

Gör-det-själv med 5 smarta Ikea-hacks

Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på minakvadrat@gar-bo.se

Publicerad den 3 juli 2017