Hoppa till innehåll

Husbyggarskolan

Småhus, Husbyggarskolanbild

Välkommen till Husbyggarskolan!

Här hittar du som ska bygga hus smarta tips, inspiration och vägledning till ditt livs största, men förmodligen roligaste, projekt.

Våra husbyggarguider >               Lyssna på Husbyggarpodden >

Var börjar jag?

Att bygga sitt eget hus från grunden är en häftig känsla.
Många personliga val leder till att din dröm sakta växer fram. Men det är också många svåra val som ska göras och flera kluriga beslut som ska tas. Vi på GarBo har många års erfarenhet av trygga husbyggen. Och vi vet att det alltid blir bäst om du som bygger vet så mycket som möjligt. Därför finns Husbyggarskolan. Här är några viktiga tips våra experter tagit fram till dig som ska bygga nytt hus.

Bild Hammare
2022-12-08

1. Ha en buffert för oförutsedda kostnader

Mycket kan hända när du ska bygga hus som gör att det blir dyrare än vad som var tänkt. Förbered dig för extra kostnader genom att avsätta en summa för oväntade utgifter.
2017-09-04

2. Vad krävs för byggklar tomt?

Innan du köper tomt, undersök vad som krävs för att tomten ska bli byggklar. Markarbete som sprängning och schaktning kan bli väldigt dyrt.
2017-09-04

3. Bygglov? Ring handläggaren först

Kolla upp vad som ska med i ansökan genom att prata med en bygglovshandläggare innan du skickar in den. Då får du reda på vad som gäller för just dig och ditt ärende har större chans till en snabb hantering.
2017-09-04

4. Välj tidlöst framför trender

När det kommer till själva huset, tänk långsiktigt och försök se dig själv i huset många år framåt. Det som känns fräscht och kul i dag kanske du blir tokig av om tio år.
2019-01-04

5. Lär dig husbyggarspråket

ABS09? KA? När du ska bygga nytt hus stöter du på helt nya ord som kan vara lite knepiga att förstå. Med vår ordlista är du snabbt med i matchen.

6. Var påläst

Genom att skaffa dig rätt kunskap när du ska bygga nytt hus kan få ut mesta möjliga av ditt drömprojekt. Du blir också en bättre beställare. Här hittar du alla våra husbyggarguider.

För dig som bygger hus

Rätt material till trädäck och altan
2022-07-22

Rätt material till trädäck och altan

Val av material för ditt trädäck och altan påverkar budget, design och underhåll. Stigande virkespriser, materialbrist och miljö och klimat kan också påverka ditt val.
Renovera Ute
Mossa på taket: Så ska du göra för att undvika fuktproblem
2022-06-14

Mossa på taket: Så ska du göra för att undvika fuktproblem

Ett tak fritt från mossa gör att ditt hus ser fint och välvårdat ut, men ännu viktigare – utan mossa på minskar risken för onödiga fuktskador. Det gäller dock att göra rätt när mossan ska tas bort för att inte i stället skapa nya problem.
Renovera Ute
Tilläggsisolera rätt och spara energi
2022-04-05

Tilläggsisolera rätt och spara energi

Genom att tilläggsisolera vind och ytterväggar går det att minska driftskostnaderna. Hur stor påverkan en tilläggsisolering har beror så klart på utgångsläget, men äldre hur är ofta byggda med mycket mindre isolering än vad som krävs idag.
Bygga nytt Inne Renovera Ute
Hantverkarformuläret – enklaste sättet att upprätta ett hantverkaravtal
2022-02-22

Hantverkarformuläret – enklaste sättet att upprätta ett hantverkaravtal

Hantverkarformuläret är en avtalsmall från Konsumentverket, Villaägarnas Riksförbund och Sveriges Byggindustrier för att underlätta för privatperson och hantverkare att sluta skriftliga avtal med varandra.
Bygga nytt Renovera