Ett eller två plan?

Under Hem och villamässan fick vi kontakt med en arkitekt som vi sedan valde att gå vidare med. 

Mithouse Arkitekt, Gert Olof Abrahamsson från Varberg. Vi satt ner och pratade en halvtimme för att lämna våra något spretiga önskemål. I det läget var vi inte på det klara med hur stort vi ville bygga, hur det skulle se ut, en eller två-plans. Ni förstår, luddigt..

Vi bestämde att Gert fick fria händer att jobba fram ett förslag. Delvis också för att vi skulle kunna känna att han fångade upp det vi var ute efter. Här kommer första viktiga detaljen, vi skulle vilja skicka med. Gert ville inte ta fram något förslag förrän vi träffats hemma hos oss, för att se huset samt se och känna miljön runt huset.

I efterhand vet jag att Gert bestämde sig så fort han fick se vårt område från vägen ovanför (se bifogad bild). Huset ligger i en dal, med hus ovanför, på berget bakom. För att få bort känslan av att någon tittar ner på huset, bestämde sig Gert för en tvåplans tillbyggnad. Såhär i efterhand är vi väldigt tacksamma för det. Det har gjort en stor skillnad.

Vår initiala tanke var att bygga till en enplansdel så total yta skulle landa runt 160-170 kvadrat. 

Efter Gerts tanke tog vi dit en fastighetsmäklare vi litar på. Från honom fick vi samma svar. Bygg i två plan. Det övre planet är betydligt billigare att bygga, och läget på huset gör att ni får igen det ekonomiskt, dagen ni ev. vill sälja.

Det övertygade oss att jobba vidare med tesen att bygga två plan på den nya delen. 

Gert kom tillbaks med ett förslag han ritat som skulle visa sig bli en vattendelare (bifogar ritning). När vi visade ritningen för vänner och bekanta, blev det verkligen ett 50-50 mottagande åt bägge håll. 

Som ni ser, ville arkitekten behålla det befintliga taket samt bygga en helt ny del med runt tak. Den befintliga fasaden med stående träpanel (ljusgul) skulle behållas medan den nya skulle bryta av och vara i vit puts.

Vi fick en del att smälta och fundera på…