Hoppa till innehåll
Nyhet
19 september 2016

Bostadskrisen: "Ansvaret ligger hos lagstiftarna"

Puffenkat
Finansieringsfrågan, tillgång till mark och "alla ska ha råd att bo" är viktiga frågor i framtidens bostadsbyggande. "Ansvaret ligger hos lagstiftarna", säger Nancy Mattsson på JM Bostad.

Enligt Boverkets prognos behövs det byggas 700 000 nya bostäder de närmaste tio åren. Men hur når vi dit? Vi ställde frågan till branschen: 

Vilken är den viktigaste frågan när det kommer till byggandet av framtidens flerbostadshus?

 

Porträtt av Catherina Fored, stadsutvecklings- och marknadsförsörjningschef på Byggvesta
Catherina Fored, stadsutvecklings- och marknadsförsörjningschef, Byggvesta

 

– Se till att bygga bostäder så att alla har någonstans att bo. Vi har ett byggsystem där vi hela tiden jobbar med effektivitet och kostnader och kämpar med att hålla nere nivåerna så mycket vi kan. Det gör vi ju också för att vi ska kunna möjliggöra att den här ungdomen ska kunna komma in och få ett kontrakt och kunna betala en rimlig hyra. Men då behöver vi också hjälp att få möjlighet att tillgå mark till nivåer som vi har råd att köpa eller hyra. Vi vill att kommunen hjälper till att släppa mark så att vi också kan bygga de här bostäderna.

 

Porträttfoto av Jan-Peter Karlsson, affärsutvecklingschef mark, OBOS Sverige
Jan-Peter Karlsson, affärsutvecklingschef mark, OBOS Sverige

 

– Om vi ska få fart på bostadsbyggandet och bygga de här 700-800 000 bostäderna så måste man också prata om finansieringsfrågan kring det hela. Min upplevelse är att bankerna inte tänker finansiera detta med mindre än att det finns en stark garanti från en stark garant. Den enda som kan lämna den garantin som jag ser det är kommunerna eller staten. Så länge kommunerna eller staten inte är beredda att lämna den garantin så kommer det aldrig att byggas några flerbostadshus i den omfattningen och inte heller till de prisnivåer som efterfrågas. Så det tror jag är en nyckel över huvud taget.

 

Porträtt på Jenny Weyler, arkitekt, AG arkitekter
Jenny Weyler, arkitekt, AG arkitekter

 

– Att det fortfarande ska finnas en mångfald i utbudet. Många talar om att det ska bli billigare och man ska bygga likadant och att man hittar någon bra typ att utgå från, men det tror jag inte på i framtiden. Jag tror att det behövs en variation i utbudet. Både i hyresrätter, äganderätter och hela den delen, men även hur en lägenhet ser ut. Det finns olika familjesammansättningar och sammanhang att ta hänsyn till när man planerar hur det ska byggas.

 

Porträtt på Nancy Mattson, chef projektutveckling, JM Bostad
Nancy Mattson, chef projektutveckling, JM Bostad

 

– Bra finansieringsförutsättningar för både de som bygger och de som ska bo. Oavsett om du är etablerad på bostadsmarknaden och har en kassa eller om du inte är etablerad så kokar det ned till schyssta och bra finansieringsförutsättningar för både de som producerar och de som konsumerar. Ansvaret för detta ligger hos lagstiftarna.